Witam, proszę o pomoc wraz z wyjaśnieniem co i w którym momencie zrobić.
Przykład :
\(\displaystyle{ z^{2}+3\overline{z}=0}\)
Pozdrawiam
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, o 14:28 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
Zapisz postać algebraiczną liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i podstaw do równania, a następnie wyznacz współczynniki \(\displaystyle{ x,y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
Mają wyjść 4 pierwiastki, ale jak to rozpiszę to mam \(\displaystyle{ x^{2}+2xyi+y^{2}i^{2}+3x-3yi=0}\)
I dalej nie wiem co z tym zrobić
I dalej nie wiem co z tym zrobić
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
A to dziwne, bo moim zdaniem wyjdą 2 pierwiastki.
Co do samego równania, ile jest równe \(\displaystyle{ i^2}\) ? Potem porównaj współczynniki rzeczywiste i urojone stojące po obu stronach równania.
Co do samego równania, ile jest równe \(\displaystyle{ i^2}\) ? Potem porównaj współczynniki rzeczywiste i urojone stojące po obu stronach równania.