Mam przedstawić następującą liczbę w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \sin 8+i\cos 8}\)
Pomoże ktoś?
Postać trygonometryczna liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Postać trygonometryczna liczby
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, o 23:10 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Postać trygonometryczna liczby
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sin\alpha=\cos\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\alpha=\sin\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Postać trygonometryczna liczby
Ok więc mamy:
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{ \pi }{2} -8 \right)+i\sin\left( \frac{ \pi }{2}-8 \right)}\)
Ale co dalej można zrobić?
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{ \pi }{2} -8 \right)+i\sin\left( \frac{ \pi }{2}-8 \right)}\)
Ale co dalej można zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Postać trygonometryczna liczby
postać trygonometryczna jest taka jak mi wyszła tylko chodzi mi o to czy da się to jeszcze uprościć?
np. mam teraz policzyć \(\displaystyle{ (\sin8 + i\cos8)^{5}}\) i jak to zrobić z tej postać do której przekształciłem wcześniej?
czyli:
\(\displaystyle{ \cos( \frac{5}{2} \pi - 40)+i\sin( \frac{5}{2} \pi - 40)}\)
i co można z tym zrobić jeszcze?
np. mam teraz policzyć \(\displaystyle{ (\sin8 + i\cos8)^{5}}\) i jak to zrobić z tej postać do której przekształciłem wcześniej?
czyli:
\(\displaystyle{ \cos( \frac{5}{2} \pi - 40)+i\sin( \frac{5}{2} \pi - 40)}\)
i co można z tym zrobić jeszcze?
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Postać trygonometryczna liczby
Czy mógłbyś to jakoś rozpisać? bo nie rozumiem za bardzo jak sobie poradzić z liczbą 40 :/ (na cos wystarczy)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Postać trygonometryczna liczby
Pojawia się co innego niż \(\displaystyle{ \pi, \frac{2}{3}\pi}\) lub cokolwiek podobnego, i już szablonowe myślenie leży.
Co można zrobić z \(\displaystyle{ 40}\)? Nic!
Co można zrobić z \(\displaystyle{ 40}\)? Nic!