Zadania z l. zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Gawron1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 paź 2013, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zadania z l. zespolonych

Post autor: Gawron1993 »

Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu kilku zadań : )
1. Oblicz :
\(\displaystyle{ \frac{ \left( 1+i \sqrt{3} \right) ^{15} }{ \left( 1+i \right) ^{10} }}\)


\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-8+8 \sqrt{3}i }}\)

2. Rozwiąż równanie :

\(\displaystyle{ z ^{3} = -i}\)


\(\displaystyle{ \left( z-4 \right) ^{4} = i}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, o 14:25 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z l. zespolonych

Post autor: Kartezjusz »

Wzór De moivre'a osobno dla licznika, mianownika
a w pozostałych-wzory na pierwiastki.
ODPOWIEDZ