wyznaczanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
yapeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 paź 2013, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

wyznaczanie liczb zespolonych

Post autor: yapeth »

Witam potrzebuje pomocy z trzema przykladami

1. Wyznacz wszystkie liczby zespolone takie ze \(\displaystyle{ z^{6}=1}\)
2. Oblicz \(\displaystyle{ i^{i}}\)
3. Oblicz \(\displaystyle{ (i+1)^{i-1}}\)

W 1 kombinowałem z postacią trygonometryczna z przyrównywaniem przyrównałem wartość cos dla liczby zespolonej 1 z wartością cos dla \(\displaystyle{ z^{6}}\) to samo z sinusem i wyszlo mi \(\displaystyle{ x=0, y=0}\)
ale to mi się dosyć naciągane wydaje bo z drugiej strony jak założyłem \(\displaystyle{ z^{6}= 1^{6}}\) wyszło mi \(\displaystyle{ x= 1}\) ale to raczej nie tedy droga?

W dwóch następnych kompletnie nie mam pojęcia jak zacząć nawet, z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2013, o 22:37 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

wyznaczanie liczb zespolonych

Post autor: Chromosom »

1. Zastosuj wzór na pierwiastki liczby zespolonej;
2. \(\displaystyle{ \text i^{\text i}=e^{\text i\ln\text i}}\)
3. podobnie, jak wyżej.
ODPOWIEDZ