Równanie kwadratowe z współczynnikami zespolonymi
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 7 paź 2013, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 6 razy
Równanie kwadratowe z współczynnikami zespolonymi
A więc mam coś takiego:
rozważ równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ az ^{2} + bz + c = 0}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są zespolone <polecenie po angielsku, wiec trochę ciężko mi przetłumaczyć. I tutaj mam pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ \Delta = b ^{2} - 4ac}\) to wtedy \(\displaystyle{ z _{1} = \frac{-b - \Delta }{2a} \ z _{2} = \frac{-b + \Delta }{2a}}\), wiec jeśli \(\displaystyle{ \Delta}\) jest którymś z dwóch pierwiastków, to równanie ma dwa rozwiązania. Przepraszam za jakoś polecenia, mogę podać po angielsku. Jak to udowodnić czy tez rozwinąć z zespolonymi?
rozważ równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ az ^{2} + bz + c = 0}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są zespolone <polecenie po angielsku, wiec trochę ciężko mi przetłumaczyć. I tutaj mam pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ \Delta = b ^{2} - 4ac}\) to wtedy \(\displaystyle{ z _{1} = \frac{-b - \Delta }{2a} \ z _{2} = \frac{-b + \Delta }{2a}}\), wiec jeśli \(\displaystyle{ \Delta}\) jest którymś z dwóch pierwiastków, to równanie ma dwa rozwiązania. Przepraszam za jakoś polecenia, mogę podać po angielsku. Jak to udowodnić czy tez rozwinąć z zespolonymi?
Ostatnio zmieniony 9 paź 2013, o 14:34 przez getchya, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 7 paź 2013, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 6 razy
Równanie kwadratowe z współczynnikami zespolonymi
zmienione przed moderatora. miał być ten fajny znaczek \(\displaystyle{ \partial}\), który w zadaniu przypisany jest jako pierwiastek z delty.Kartezjusz pisze:Czemu bez pierwiastka?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 7 paź 2013, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 6 razy
Równanie kwadratowe z współczynnikami zespolonymi
dobra, sorry mogę Cię prosić o pomoc? jak do tego podejść?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Równanie kwadratowe z współczynnikami zespolonymi
Przecież równanie zespolone kwadratowe zawsze ma dwa rozwiązania...
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie kwadratowe z współczynnikami zespolonymi
Zapisz trójmian kwadratowy po lewej w postaci kanonicznej, a następnie wyznacz \(\displaystyle{ z}\) z powstałego nawiasu.