Liczba zespolona na płaszczyźnie Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Liczba zespolona na płaszczyźnie Gaussa
Mam coś takiego. I niestety nie wiem kompletnie jak sie za to zabrać \(\displaystyle{ \arg (z-1)^{4}=4}\) Ma ktoś jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2013, o 18:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Liczba zespolona na płaszczyźnie Gaussa
W przykładzie był błąd powinno być:
\(\displaystyle{ \arg (z-1)^{4}=\pi}\)
Doszedłem do takie postaci(i nie wiem czy dobrze):
\(\displaystyle{ \arg(z-1)= \frac{ \pi }{4} + \frac{k \pi }{2}}\)
Tylko co dalej...
Czy wykresem będą pólproste o początku w pkt. (1,0) o kątach: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} , \frac{3\pi}{4}, \frac{5\pi}{4}}\) itd. ?
\(\displaystyle{ \arg (z-1)^{4}=\pi}\)
Doszedłem do takie postaci(i nie wiem czy dobrze):
\(\displaystyle{ \arg(z-1)= \frac{ \pi }{4} + \frac{k \pi }{2}}\)
Tylko co dalej...
Czy wykresem będą pólproste o początku w pkt. (1,0) o kątach: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} , \frac{3\pi}{4}, \frac{5\pi}{4}}\) itd. ?