Korzystając ze wzoru de Moivre'a liczymy, że:
Bla bla bla i mamy :
\(\displaystyle{ 2^{50} (\cos 175 \pi+ i \sin 175 \pi)= 2^{50} (\cos \pi+ i \sin \pi)}\)
Jak oni to 175 zredukowali ?
Ps. Odpowiada wam teraz latex?
Redukcja w nawiasie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 paź 2013, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Redukcja w nawiasie
Ostatnio zmieniony 7 paź 2013, o 21:23 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 paź 2013, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Redukcja w nawiasie
Ok , te u góry już rozumiem .
Kolejny przykład :
\(\displaystyle{ 2^{67} \left( \cos \frac{134 \pi }{3} + i \sin \frac{134 \pi }{3} \right) = 2^{67} \left( \cos \left( 130 \pi + \frac{4}{3} \pi \right) + i \sin \left( 130 \pi +\frac{4}{3} \pi \right) \right)}\)
Jakim cudem oni tak se skracają to tak jakbym :
\(\displaystyle{ \frac{15}{4}x = 12 x + \frac{3}{4} x}\)
Gdzie :
\(\displaystyle{ \frac{15}{4} x = 3 \frac{3}{4} x}\)
\(\displaystyle{ 12x + \frac{3}{4} x = 12 \frac{3}{4} x}\)
Kolejny przykład :
\(\displaystyle{ 2^{67} \left( \cos \frac{134 \pi }{3} + i \sin \frac{134 \pi }{3} \right) = 2^{67} \left( \cos \left( 130 \pi + \frac{4}{3} \pi \right) + i \sin \left( 130 \pi +\frac{4}{3} \pi \right) \right)}\)
Jakim cudem oni tak se skracają to tak jakbym :
\(\displaystyle{ \frac{15}{4}x = 12 x + \frac{3}{4} x}\)
Gdzie :
\(\displaystyle{ \frac{15}{4} x = 3 \frac{3}{4} x}\)
\(\displaystyle{ 12x + \frac{3}{4} x = 12 \frac{3}{4} x}\)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2013, o 21:27 przez Gohan92, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Redukcja w nawiasie
Wszystko zapewniają wzory redukcyjne wynikają one z okresowości funkcji trygonometrycznych. Są one stablicowane w byle porządniejszym podręczniku.