Problem z Sinus Alfa

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Gohan92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 paź 2013, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra

Problem z Sinus Alfa

Post autor: Gohan92 »

Witam ,

mam zadanie wyznacz moduł,argument oraz postać trygonometryczną , wszystko fajnie i ok aż wychodzi nagle :

Sin \(\displaystyle{ \alpha}\) = 1/2

\(\displaystyle{ \alpha}\) = 30 stopni = \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)

Dlaczego \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) ? Skąd oni to biorą , i jak będzie na kolokwium to skąd niby ja mam brać ,że dane stopnie to tyle i tyle ?

Ps. Gdyby tu był chat to bym takich pytań krótkich nie zadawał a przez to będzie tego masa ;] Hello ! studia się zaczęły -- 7 paź 2013, o 18:46 --chodzi o radiany ... sam znalazłem ;/
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Problem z Sinus Alfa

Post autor: scyth »

Niech będzie i masa, ale LaTeXa lepiej poćwicz.
latex.htm
ODPOWIEDZ