Przedstaw w postaci wykładniczej oraz trygonometrycznej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Michal99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Przedstaw w postaci wykładniczej oraz trygonometrycznej.

Post autor: Michal99 »

Witam. Proszę o parę wskazówek do tych zadań

Liczbę \(\displaystyle{ -3e^j ^{ \frac{\pi}{3} }}\) przedstaw w postaci wykładniczej, a liczbę \(\displaystyle{ \sin x+j \cos x}\) w postaci trygonometrycznej. Pierwszy przykład byłby prosty gdyby nie ten minus przed trójeczką. Mam również problem z zadaniem, w którym mam narysować na płaszczyźnie zespolonej liczby zespolone spełniające podane warunki:

\(\displaystyle{ Im \frac{1+jz}{1-jz}=1}\)

Pamiętam o tym, że mianownik ma być różny od 0, ale co dalej? Mam przenieść jedynkę na prawo, sprowadzić do wspólnego mianownika i potem pomnożyć przez sprężenie?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przedstaw w postaci wykładniczej oraz trygonometrycznej.

Post autor: Kartezjusz »

Popatrz jakie przekształcenie powoduje, że stawia się minus przed funkcją?
Michal99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Przedstaw w postaci wykładniczej oraz trygonometrycznej.

Post autor: Michal99 »

Czyli jest to po prostu \(\displaystyle{ 3e ^{j} ^{ \frac{\pi}{3} }}\) przed przekształceniem przez oś Y?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Przedstaw w postaci wykładniczej oraz trygonometrycznej.

Post autor: bakala12 »

Michal99, oś \(\displaystyle{ OX}\) to będzie.
ODPOWIEDZ