w pewnym momencie jest tak:
\(\displaystyle{ (\cos (25 \pi)+ i \sin (25 \pi))= (\cos \pi + i \sin \pi )}\)
z jakiego wzoru ta redukcja?
patrzyłem do liceum i znalazłem taki wzór na stopnie...
\(\displaystyle{ \beta = k 90^o + \alpha}\)
i zależnie od parzystości k idzi na funkcje lub kofunkcję i znak na podstawie ramienia z kąta.
skąd to się bierze? czy pełne \(\displaystyle{ \pi}\), które oznacza 180 stopni jeśli jest n razy ( n całkowite ) to można na to nie patrzyć?
problem z przekształcaniem na postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bagdad
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
problem z przekształcaniem na postać trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 6 paź 2013, o 14:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
problem z przekształcaniem na postać trygonometryczna
\(\displaystyle{ 25\pi = 2\pi\cdot 12 + \pi}\)
Funkcje sinus i cosinus mają \(\displaystyle{ 2\pi}\), więc
\(\displaystyle{ \cos ( 2\pi\cdot 12 + \pi ) = \cos \pi}\).
Podobnie dla sinusa.
Funkcje sinus i cosinus mają
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_okresowa
\(\displaystyle{ \cos ( 2\pi\cdot 12 + \pi ) = \cos \pi}\).
Podobnie dla sinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bagdad
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
problem z przekształcaniem na postać trygonometryczna
czyli np. \(\displaystyle{ \sin (26 \pi ) = \sin 0}\) ?
wielkie dzięki
wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony 6 paź 2013, o 14:13 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
problem z przekształcaniem na postać trygonometryczna
Tak właśnie.Lewo pisze:czyli np. \(\displaystyle{ sin (26 \pi ) = sin 0}\) ?