Ułamek w postaci trygonometrycznej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Ułamek w postaci trygonometrycznej.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie zadanie: przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę:\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}+i }{1+i \sqrt{3} }}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\left( 1-i\right)^6 }{\left( \sqrt{3}+i \right)^3 }}\).
Jak się za to zabrać? Licznik przedstawiam w postaci trygonometrycznej i mianownik też licząc oddzielnie jedno i drugie czy jak? Proszę uprzejmie o pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Ułamek w postaci trygonometrycznej.

Post autor: AiDi »

Pozbądź się jednostki urojonej z mianowników.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Ułamek w postaci trygonometrycznej.

Post autor: Gouranga »

mnożysz przez sprzężenie mianownika żeby się pozbyć i z niego, wtedy porządkujesz licznik, jeśli w mianowniku zostanie jakaś rzeczywista to możesz rozbić na 2 ułamki i masz algebraiczną a z niej na trygonometryczną powinieneś umieć przejść
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Ułamek w postaci trygonometrycznej.

Post autor: dawid.barracuda »

Ok, już wszystko policzyłem. Dzięki za pomoc i pozdrawiam
ODPOWIEDZ