Przedstawić w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
babyclon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 paź 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Przedstawić w postaci trygonometrycznej

Post autor: babyclon »

a) \(\displaystyle{ 1 - \cos \alpha + i\sin \alpha}\)
b) \(\displaystyle{ \cos \alpha + \sin \alpha + i(\sin \alpha - \cos \alpha )}\)
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Ostatnio zmieniony 5 paź 2013, o 11:16 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Przedstawić w postaci trygonometrycznej

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ z=a+bi=|z|\left(\cos\phi+i\sin\phi\right)}\),
gdzie
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{a^2+b^2} \\ \\ \cos\phi = \frac{a}{|z|} = \frac{a}{\sqrt{a^2+b^2}} \\ \\\sin\phi = \frac{b}{|z|} = \frac{b}{\sqrt{a^2+b^2}}}\)

W pierwszym przykładzie masz \(\displaystyle{ a=1-\cos\alpha, \ b=\sin\alpha}\). Wyznacz \(\displaystyle{ \phi}\) oraz \(\displaystyle{ |z|}\).
babyclon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 paź 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Przedstawić w postaci trygonometrycznej

Post autor: babyclon »

Już próbowałam robić te zadanie, wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \cos \phi = \frac{ \sqrt{2 \left( 1 - \cos \alpha \right) } }{2}
\sin \phi = \frac{\sin \alpha \sqrt{2 \left( 1 - \cos \alpha \right) } }{2 \left( 1-\cos \alpha \right) }}\)

Nie wiem co dalej mam z tym zrobić
a w b:
\(\displaystyle{ \cos \phi = \frac{\cos \alpha + \sin \alpha }{ \sqrt{2} }
\sin \phi = \frac{\sin \alpha - \cos \alpha }{ \sqrt{2} }}\)
Ostatnio zmieniony 5 paź 2013, o 12:14 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Przedstawić w postaci trygonometrycznej

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \cos \phi = x \Rightarrow \phi = \arccos x}\)

Itp.
ODPOWIEDZ