Mam takie zadanie
\(\displaystyle{ \left| z\right| i + Re(z) + Im(z) = 2i
\sqrt{x^{2}+y^{2}} i + x + y = 2i
\begin{cases} x + y = 0 \\ \sqrt{x^{2}+y^{2}} = 2 \end{cases}
\begin{cases} x = -y \\ \sqrt{(-y)^{2}+y^{2}} = 2 \end{cases}}\)
i wyszło mi z tego układu
\(\displaystyle{ y = \sqrt{2} \wedge x = -\sqrt{2}}\)
natomiast w odpowiedzi jest jeszcze odpowiedz gdzie x i y są przeciwne.
Mi też zawsze druga odpowiedź wychodziła gdy używałem 3'ego równania w układzie równań że suma kwadratów współczynników rzeczywistej i urojonej to moduł tej liczby ale tutaj nie widziałem potrzeby.
czy czegoś nie uwzględniłem w moim rozwiązaniu?
Równanie liczb zespolonych
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Równanie liczb zespolonych
Będą dwie takie liczby. Zauważ, że podana przez Ciebie również spełnia to równanie.
W tym miejscu \(\displaystyle{ \sqrt{(-y)^{2}+y^{2}} = 2}\) gubisz wartość bezwzględną. Następna linijka to: \(\displaystyle{ \sqrt{2}|y| = 2}\)
W tym miejscu \(\displaystyle{ \sqrt{(-y)^{2}+y^{2}} = 2}\) gubisz wartość bezwzględną. Następna linijka to: \(\displaystyle{ \sqrt{2}|y| = 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bagdad
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie liczb zespolonych
jak gubię? myslałem że wartości bezwzględną pozbyłem się poprzez tworzenie pierwiastka (zgodnie z wzorem na moduł liczby zespolonej).
mi dalej to wyszło tak
\(\displaystyle{ \sqrt{2y^{2}} = 2
\sqrt{2} \sqrt{y^{2}} = 2
\sqrt{2} y = 2}\)
mi dalej to wyszło tak
\(\displaystyle{ \sqrt{2y^{2}} = 2
\sqrt{2} \sqrt{y^{2}} = 2
\sqrt{2} y = 2}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt{y^2}=|y|}\)Lewo pisze: \(\displaystyle{ \sqrt{y^{2}} = 2}\)
Proponuję przy okazji nieco inne rozwiązanie:
Z postaci \(\displaystyle{ \left| z\right| i + \mbox{Re}(z) + \mbox{Im}(z) = 2i}\)
od razu wynika, że jeżeli \(\displaystyle{ z=x+iy}\), to \(\displaystyle{ x=-y}\). Zatem z marszu dostajemy
\(\displaystyle{ |z|i=2i \Rightarrow 2y^2=4}\)