równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

równanie zespolone

Post autor: naznaczony »

\(\displaystyle{ (2+i)\overline{z}-2=\overline{z}-4i}\)
\(\displaystyle{ (2+i)\overline{z}-\overline{z}=-4i+2}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}[(2+i)-1]=-4i+2}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}(1+i)=-4i+2}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}= \frac{-4i+2}{(1+i)} = \frac{(-4i+2)(1-i)}{(1+i)(1-i)}= \frac{-4i-4+2-2i}{2}=-3i-1}\)
pytanko(o ile dobrze zrobiłem przykład), czy muszę zapisywać to w postaci \(\displaystyle{ z=a+bi}\) ?
\(\displaystyle{ \overline{z}=-3i-1}\)
\(\displaystyle{ z=3i-1}\)?
czy pozostawiamy tak jak wyszło.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

równanie zespolone

Post autor: cosinus90 »

W zasadzie może być, choć przyjęte jest zawsze pisać najpierw część rzeczywistą. Zależy czy masz do czynienia z normalnym sprawdzającym, czy takim który daje zero punktów za np. napisanie znaku równości niedokładnie na poziomie kreski ułamkowej
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

równanie zespolone

Post autor: naznaczony »

czyli najlepiej jakbym sprowadził do formy;\(\displaystyle{ z=-1+3i}\) ?

dzięki
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

równanie zespolone

Post autor: cosinus90 »

No najlepiej tak.
bohato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 paź 2012, o 14:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

równanie zespolone

Post autor: bohato »

Z jakiego zbioru (książki) pochodzi te zadanie? Z jakiej (jeśli w ogóle) korzystasz jeśłi chodzi o teorię?
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

równanie zespolone

Post autor: naznaczony »

bohato pisze:Z jakiego zbioru (książki) pochodzi te zadanie? Z jakiej (jeśli w ogóle) korzystasz jeśłi chodzi o teorię?
akurat to z ćwiczeń mieliśmy, ale korzystam z "algebra liniowa 1" T. Jurlewicz, Z.Skoczylas. dwa podręczniki, w jednym mam teorię, wzory, twierdzenia, a w drugim zadanka.
ODPOWIEDZ