\(\displaystyle{ \frac{ \left( 1-i \right) \left( 1+ \sqrt{3}i \right) }{ \left( -\sqrt{3}-1 \right) ^{10} }}\)
\(\displaystyle{ \left( 1-i \right) = \sqrt{2} \left( \cos \frac{7}{4} \pi + i\sin \frac{7}{4} \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( 1+ \sqrt{3}i \right) =2 \left( \cos \frac{\pi}{6} + i\sin \frac{\pi}{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( 1-i \right) \left( 1+ \sqrt{3}i \right) = 2\sqrt{2} \left( \cos \frac{23}{12} \pi + i\sin \frac{23}{12} \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-1 \right) ^{10}= 2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
Czyli składając w całość:
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2} \left( \cos \frac{23}{12} \pi + i\sin \frac{23}{12} \pi \right) }{2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right) }}\)
tak ma być ?
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 1 paź 2012, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2013, o 17:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skalowanie nawiasów. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Pomógł: 4 razy
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
To jest OK, chociaż gdybyś użył kąta ujemnego to pewnie później byłoby łatwiej liczyć.\(\displaystyle{ \left( 1-i \right) = \sqrt{2} \left( \cos \frac{7}{4} \pi + i\sin \frac{7}{4} \pi \right)}\)
Nie ten kąt.\(\displaystyle{ \left( 1+ \sqrt{3}i \right) =2 \left( \cos \frac{\pi}{6} + i\sin \frac{\pi}{6} \right)}\)
Tu chyba gdzieś powinno być \(\displaystyle{ i}\)? Tzn. pewnie \(\displaystyle{ -\sqrt{3}i-1}\) lub ewentualnie \(\displaystyle{ -\sqrt{3}-i}\).\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-1 \right) ^{10}= 2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 1 paź 2012, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
ok
tutaj bedzie tak
\(\displaystyle{ \left( 1+ \sqrt{3}i \right) =2 \left( \cos \frac{\pi}{3} + i\sin \frac{\pi}{3} \right)}\)
a tutaj faktycznie jest i
\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-i \right) ^{10}= 2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
czyli wychodzi tak ?
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2} \left( \cos \frac{25}{12} \pi + i\sin \frac{25}{12} \pi \right) }{2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right) }}\)
tutaj bedzie tak
\(\displaystyle{ \left( 1+ \sqrt{3}i \right) =2 \left( \cos \frac{\pi}{3} + i\sin \frac{\pi}{3} \right)}\)
a tutaj faktycznie jest i
\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-i \right) ^{10}= 2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
czyli wychodzi tak ?
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2} \left( \cos \frac{25}{12} \pi + i\sin \frac{25}{12} \pi \right) }{2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right) }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Pomógł: 4 razy
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
OKFalstaff pisze:\(\displaystyle{ \left( 1+ \sqrt{3}i \right) =2 \left( \cos \frac{\pi}{3} + i\sin \frac{\pi}{3} \right)}\)
Tu jeszcze coś trzeba poprawić. Policz jeszcze raz argument liczby w nawiasie. Jak chcesz możesz zmienić znaki na + bo i tak wykładnik potęgi jest parzysty.\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-i \right) ^{10}= 2^{10} \left( \cos \frac{ \pi }{3} + i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
Dodam,że ta sztuczka z kątami może zostać użyta i w dzieleniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 1 paź 2012, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
Źle dobrałem sobie ćwiartki wcześniej
\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-i \right) ^{10}= 2^{10} \left( -\cos \frac{ \pi }{3} - i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
i teraz jeśli mi wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2} \left( \cos \frac{23}{12} \pi + i\sin \frac{23}{12} \pi \right) }{2^{10} \left(- \cos \frac{ \pi }{3} - i\sin \frac{ \pi }{3} \right) }}\)
liczę to dalej i mam
\(\displaystyle{ 2^{ -\frac{17}{2} } (\cos \frac{19}{12} \pi +i\sin \frac{19}{12} \pi )}\)
i to chyba się tak zostawia racja ?
\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-i \right) ^{10}= 2^{10} \left( -\cos \frac{ \pi }{3} - i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
i teraz jeśli mi wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2} \left( \cos \frac{23}{12} \pi + i\sin \frac{23}{12} \pi \right) }{2^{10} \left(- \cos \frac{ \pi }{3} - i\sin \frac{ \pi }{3} \right) }}\)
liczę to dalej i mam
\(\displaystyle{ 2^{ -\frac{17}{2} } (\cos \frac{19}{12} \pi +i\sin \frac{19}{12} \pi )}\)
i to chyba się tak zostawia racja ?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Pomógł: 4 razy
Obliczyc korzystajac z postaci trygonometrycznej
Powinno być \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{3}}\).Falstaff pisze:Źle dobrałem sobie ćwiartki wcześniej
\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{3}-i \right) ^{10}= 2^{10} \left( -\cos \frac{ \pi }{3} - i\sin \frac{ \pi }{3} \right)}\)
Składniki licznika są OK, ale iloczyn musisz przeliczyć jeszcze raz.\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2} \left( \cos \frac{23}{12} \pi + i\sin \frac{23}{12} \pi \right) }{2^{10} \left(- \cos \frac{ \pi }{3} - i\sin \frac{ \pi }{3} \right) }}\)
Tak, wynik będzie co prawda inny, ale będzie tam ułamek nieskracalny z 12 w mianowniku i możesz to zostawić w postaci trygonometrycznej.i to chyba się tak zostawia racja ?