Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kowal4574
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: Kowal4574 »

Witam, mam pewne pytanie odnośnie zadania np \(\displaystyle{ z^3=(2+2i)^6.}\)Gdy potęguję prawą stronę, przekształcam na postać trygonometryczna itd dostaje równanie \(\displaystyle{ z^3= -512i}\). Pytanie dotyczy nie tylko tego przykładu gdzie jest "i" , ale także np \(\displaystyle{ z^3=-64}\) . Co mam teraz zrobić ? Zamienić minus na \(\displaystyle{ i^2}\) i dopiero spierwiastkować , spierwiastkować to co mam czyli z minusem czy też przenieść na lewo \(\displaystyle{ (z^3+64)=0}\) i bawić się w wzory skróconego mnożenia ? Sprawdzałem dwa pierwsze sposoby do jednego przykładu i wiem, że wychodzą inne wyniki, które mam zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej . Pomóżcie bo 4 termin z matmy czeka... Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 15:22 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: Chromosom »

Należy skorzystać ze wzoru na pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z liczby zespolonej.
Kowal4574
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: Kowal4574 »

no tak tylko czy na \(\displaystyle{ - 64}\) czy na \(\displaystyle{ 64i^2}\)?
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 20:38 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: yorgin »

Obie liczby są równe, więc wszystko jedno.
Kowal4574
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: Kowal4574 »

A mógłbyś zrobić ten przykład na dwa sposoby bo ja robię i jakoś nie widzę, żeby wyniki były takie same
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: yorgin »

Widzę dwa przykłady w pierwszym poście oraz nie wiem, o jakie dwa sposoby Ci chodzi.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: Gouranga »

zauważ, że \(\displaystyle{ -64 = -64 + 0i = 64(\cos \pi + i\sin \pi)}\)
Kowal4574
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: Kowal4574 »

chodzi mi o to, że pierwszy sposób gdy pierwiastkujemy \(\displaystyle{ -64}\) a drugi gdy minus zamienimy na \(\displaystyle{ i^2}\) ten pierwszy sposób jest łatwy, gorzej z drugim \(\displaystyle{ i}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 00:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Pierwiastkowanie liczby zespolonej - równanie zespolone

Post autor: Gouranga »

no to wtedy musisz wyciągnąć osobno pierwiastek 3 stopnia z 64 co jest łatwe i z \(\displaystyle{ i^2}\) co też nie jest trudne bo prędzej czy później przejdziesz do \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1}}\)
ODPOWIEDZ