Witam
Mam problem z obliczeniem tej wartości czy ktoś mógł by przedstawić sposób rozwiązania (znam wzór Eulera) oraz poprawny wynik 1.27+i1.55 ale nie wiem jak do niego dojść.
\(\displaystyle{ \frac{7 e^{i30^\circ} }{3,27-i1.24}}\)
Postać wykładnicza
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Postać wykładnicza
Wskazówka:
\(\displaystyle{ a+ib=| \sqrt{a ^{2} + b ^{2}} |(\cos \alpha+i\sin \alpha )==| \sqrt{a ^{2} + b ^{2}} |e ^{i \alpha }}\)
czyli
\(\displaystyle{ e ^{i30 ^{0} } = 1(\cos 30 ^{0}+i\sin30 ^{0} )}\)
\(\displaystyle{ a+ib=| \sqrt{a ^{2} + b ^{2}} |(\cos \alpha+i\sin \alpha )==| \sqrt{a ^{2} + b ^{2}} |e ^{i \alpha }}\)
czyli
\(\displaystyle{ e ^{i30 ^{0} } = 1(\cos 30 ^{0}+i\sin30 ^{0} )}\)