Czy równanie ma rozwiazanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 wrz 2013, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Czy równanie ma rozwiazanie?
Witam przygotowuje sie do egzaminu z majcy i mam takie pytanie czy \(\displaystyle{ z=\overline{z}}\) czy ma to rozwiazanie
wedlug mnie nie poniewaz \(\displaystyle{ x+yi=x-yi}\) czyli sprzecznosc chyba ze chodzi tutaj o wektor ?! ale raczej nie sam juz nie wiem zagubiłem sie za dużo nauki w zbyt krótkim czasie proszę o pomoc z góry dzieki.
wedlug mnie nie poniewaz \(\displaystyle{ x+yi=x-yi}\) czyli sprzecznosc chyba ze chodzi tutaj o wektor ?! ale raczej nie sam juz nie wiem zagubiłem sie za dużo nauki w zbyt krótkim czasie proszę o pomoc z góry dzieki.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, o 15:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nieregulaminowa nazwa temat.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nieregulaminowa nazwa temat.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Czy równanie ma rozwiazanie?
Zdecydowanie ma rozwiązanie. Każda liczba rzeczywista je spełnia. Jest więc nawet \(\displaystyle{ \mathfrak{c}}\) rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 wrz 2013, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Czy równanie ma rozwiazanie?
no ale jak podstawie w miejsce \(\displaystyle{ x=0}\) a w miejsce \(\displaystyle{ y=2}\) to mi wyjdzie że \(\displaystyle{ 2i=-2i}\) a to jakas bzdura?! nie rozumiem
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, o 15:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Czy równanie ma rozwiazanie?
Właśnie nie spełnia. Jakie muszą być warunki spełnione, aby było dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Czy równanie ma rozwiazanie?
Przeczytaj jeszcze raz mój post.kostek1906 pisze:no ale jak podstawie w miejsce x=0 a w miejsce y=2 to mi wyjdzie że 2i=-2i a to jakas bzdura?! nie rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 wrz 2013, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
z=z(sprzeżone) czy równanie ma rozwiazanie
czyli uzasadnienie może byc takie że niewazne jaką liczbe zespoloną wstawie równanie będzie zawsze spełnione?
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Czy równanie ma rozwiazanie?
potraktuj to sobie jako równanie ze zmienną x i parametrem y i zadaj sobie pytanie "dla jakich wartości parametru y równanie ma rozwiązanie"
potem to samo dla równania po y z parametrem x
zobaczysz, że w I przypadku dla y=0, w II nie ma takiego x
potem to samo dla równania po y z parametrem x
zobaczysz, że w I przypadku dla y=0, w II nie ma takiego x
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
z=z(sprzeżone) czy równanie ma rozwiazanie
Nie, przeczytaj jeszcze raz. Ani razu nie użyłem słowa "zespolona".kostek1906 pisze:czyli uzasadnienie może byc takie że niewazne jaką liczbe zespoloną wstawie równanie będzie zawsze spełnione?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Czy równanie ma rozwiazanie?
Dwie liczby zespolone są równe, kiedy ich część rzeczywista i urojona są równe.
\(\displaystyle{ x+iy=x-iy}\)
Z tego otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2iy=0}\),
czyli \(\displaystyle{ y=0}\), a \(\displaystyle{ x}\) jest dowolne. Liczba zespolona z zerową częścią urojoną jest utożsamiana z liczbą rzeczywistą. The end.
\(\displaystyle{ x+iy=x-iy}\)
Z tego otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2iy=0}\),
czyli \(\displaystyle{ y=0}\), a \(\displaystyle{ x}\) jest dowolne. Liczba zespolona z zerową częścią urojoną jest utożsamiana z liczbą rzeczywistą. The end.
Od kiedy \(\displaystyle{ 2i}\) jest liczbą rzeczywistą?kostek1906 pisze: to mi wyjdzie że \(\displaystyle{ 2i=-2i}\) a to jakas bzdura?! nie rozumiem