Dowód własności modułu liczby zespolonej |z+w|<=|z| + |w|
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Dowód własności modułu liczby zespolonej |z+w|<=|z| + |w|
Witam
Chciałbym poznać dowód własności modułu liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ \left| z+w\right| \le \left| z\right|+\left| w\right|}\)
Jak ten dowód wygląda?
Załóżmy, że:
\(\displaystyle{ z = a + bi}\)
\(\displaystyle{ w = c + di}\)
\(\displaystyle{ a,b,c,d \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ i=\left( 0,1\right) , i \in \mathbb{C}}\)
Chciałbym poznać dowód własności modułu liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ \left| z+w\right| \le \left| z\right|+\left| w\right|}\)
Jak ten dowód wygląda?
Załóżmy, że:
\(\displaystyle{ z = a + bi}\)
\(\displaystyle{ w = c + di}\)
\(\displaystyle{ a,b,c,d \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ i=\left( 0,1\right) , i \in \mathbb{C}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Dowód własności modułu liczby zespolonej |z+w|<=|z| + |w|
\(\displaystyle{ z+w = (a+c) + i(b+d) \\
|z+w| = \sqrt{(a+c)^2 + (b+d)^2} \\
|z+w| = \sqrt{a^2+ 2ac + b^2 + b^2 + 2bd + d^2} \\
|z| + |w| = \sqrt{a^2 + b^2 + c^2 + d^2}}\)
|z+w| = \sqrt{(a+c)^2 + (b+d)^2} \\
|z+w| = \sqrt{a^2+ 2ac + b^2 + b^2 + 2bd + d^2} \\
|z| + |w| = \sqrt{a^2 + b^2 + c^2 + d^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Dowód własności modułu liczby zespolonej |z+w|<=|z| + |w|
Dlaczego sumujesz to co jest pod pierwiastkami? Jest jakaś własność, która na to pozwala?Ser Cubus pisze:\(\displaystyle{ |z| + |w| = \sqrt{a^2 + b^2 + c^2 + d^2}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right| + \left| w\right| = \sqrt{ a ^{2} + b ^{2} } + \sqrt{c ^{2} + d ^{2} }}\)
[EDIT]
Z tego co wiem to istnieje własność, która pozwala jedynie na to:
\(\displaystyle{ \left| z\right| + \left| w\right| = \sqrt{ a ^{2} + b ^{2} + c ^{2} + d ^{2} +2 \sqrt{\left( a ^{2} + b ^{2}\right)\left( c ^{2} + d ^{2} \right) }}\)
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Dowód własności modułu liczby zespolonej |z+w|<=|z| + |w|
Można się obejść bez zapisywania tych liczb w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) No to jedziem:
\(\displaystyle{ |z+w|^2 = (z+w) \overline{(z+w)} = (z+w)(\overline{z} + \overline{w}) = z\overline{z} + z\overline{w} + w\overline{z} + w\overline{w} = z\overline{z} + z\overline{w} + \overline{z\overline{w}} + w\overline{w} = |z|^2 + 2 \mathfrak{R}(z\overline{w}) + |w|^2 \le |z|^2 + 2|z\overline{w}| + |w|^2 = |z|^2 + 2|z||w| + |w|^2 = \left(|z|+|w|\right)^2}\)
Pozdro.
edit:
Korzystamy z tego, że:
- \(\displaystyle{ |z|^2 = z\overline{z}}\)
- \(\displaystyle{ z+\overline{z} = 2 \mathfrak{R} (z)}\)
- \(\displaystyle{ \mathfrak{R}(z) \le |z|}\)
\(\displaystyle{ |z+w|^2 = (z+w) \overline{(z+w)} = (z+w)(\overline{z} + \overline{w}) = z\overline{z} + z\overline{w} + w\overline{z} + w\overline{w} = z\overline{z} + z\overline{w} + \overline{z\overline{w}} + w\overline{w} = |z|^2 + 2 \mathfrak{R}(z\overline{w}) + |w|^2 \le |z|^2 + 2|z\overline{w}| + |w|^2 = |z|^2 + 2|z||w| + |w|^2 = \left(|z|+|w|\right)^2}\)
Pozdro.
edit:
Korzystamy z tego, że:
- \(\displaystyle{ |z|^2 = z\overline{z}}\)
- \(\displaystyle{ z+\overline{z} = 2 \mathfrak{R} (z)}\)
- \(\displaystyle{ \mathfrak{R}(z) \le |z|}\)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, o 13:01 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Dowód własności modułu liczby zespolonej |z+w|<=|z| + |w|
M Ciesielski pisze:Można się obejść bez zapisywania tych liczb w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) No to jedziem:
\(\displaystyle{ |z+w|^2 = (z+w) \overline{(z+w)} = (z+w)(\overline{z} + \overline{w}) = z\overline{z} + z\overline{w} + w\overline{z} + w\overline{w} = z\overline{z} + z\overline{w} + \overline{z\overline{w}} + w\overline{w} = |z|^2 + 2 \mathfrak{R}(z\overline{w}) + |w|^2 \le |z|^2 + 2|z\overline{w}| + |w|^2 = |z|^2 + 2|z||w| + |w|^2 = \left(|z|+|w|\right)^2}\)
Pozdro.
Dzięki!
Właśnie przed chwilą wpadłem na to by podnieść jedną i drugą stronę do kwadratu i szukać jakichś oczywistych stwierdzeń, które pozwolą określić znak relacji Dzięki raz jeszcze!
-
- Użytkownik
- Posty: 1590
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Dowód własności modułu liczby zespolonej |z+w|<=|z| + |w|
wystarczy spojrzeć na interpretację geometryczną i zauważyć, że dodawanie liczb zespolonych wygląda tak samo, jak dodawanie wektorów pokrywających się z ich modułami. A dla wektorów ta zależność jest znana wychodząc chociażby z faktu, że jeśli wektory nie są współliniowe to te dwa wektory i wektor wypadkowy będący ich sumą tworzą trójkąt (na fizyce mówiło się kiedyś o regule równoległoboku)