Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu męczy mnie jedna rzecz i nie mogę jej zrozumieć jak przejść z postaci algebraicznej do liczby zespolonej wykładniczej.
Dokładnie chodzi mi o 15 slajd na tej oto stronie :
jest tam liczba zespolona \(\displaystyle{ 0,1 - 0,1j}\) która zamienia się na postać \(\displaystyle{ \frac{10}{ \sqrt{2} } e ^{j 45^o}}\)
czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć skąd to się bierze bo odchodzę już od zmysłów, zadania potrafię rozwiązać ale z tą zamianą mam problem.
Postać wykładnicza liczby zespolonej
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Postać wykładnicza liczby zespolonej
E, zauważ, że tam jest brana odwrotność
Czyli najpierw zamieniasz liczbę "\(\displaystyle{ 0,1 - 0,1j}\)" na postać wykładniczą (ile wychodzi? chyba \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{10}e^{-45^oj}}\)), a potem odwracasz i otrzymujesz to, co tam napisano.
Czyli najpierw zamieniasz liczbę "\(\displaystyle{ 0,1 - 0,1j}\)" na postać wykładniczą (ile wychodzi? chyba \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{10}e^{-45^oj}}\)), a potem odwracasz i otrzymujesz to, co tam napisano.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 15 maja 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Police
- Podziękował: 8 razy
Postać wykładnicza liczby zespolonej
moduł admintancji faktycznie jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{10}}\) a jak wyliczyłeś kąt ?
bo jeżeli się nie mylę to trzeba policzyć argumenty cos i sin, zgadza się ?
bo jeżeli się nie mylę to trzeba policzyć argumenty cos i sin, zgadza się ?