Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
jadwiziga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 sie 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: jadwiziga »

Nie wiem co z tym zrobić:
\(\displaystyle{ (iz)^3=(\frac{5}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2})^9}\)
bo liczby \(\displaystyle{ \frac{5}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}}\) nie da się zamienić na postać trygonometryczną, proszę o pomoc....
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: robertm19 »

Wolfram też nie wyznaczył szczególnie ładnych pierwiastków. Możesz próbować dwumianem Newtona.
marcin77marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 paź 2011, o 00:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: marcin77marcin »

Proponuję zacząć od tego że po lewej stronie jest
\(\displaystyle{ -i*z^3}\)
i pomnożyć stronami przej i
jadwiziga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 sie 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: jadwiziga »

ok dzięki, teraz wychodzi...
ODPOWIEDZ