mam takie zadanie:
Ile rozwiązań ma równanie \(\displaystyle{ z^{6}= \overline{z}}\)
Nie mam pojęcia jak się za to wziąć...
Równanie w liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 mar 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 mar 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie w liczbach zespolonych
trochę to skomplikowane miałem nadzieję, że jest jakieś szybsze rozwiązanie.
spróbowałem zapisać coś takiego:
\(\displaystyle{ z^{6} \cdot z = \overline{z} \cdot z}\)
czyli:
\(\displaystyle{ z^7 = |z^{2}|}\)
czyli:
\(\displaystyle{ |z^{7}| \cdot (\cos 7 \alpha +j\sin 7 \alpha )= | z^{2}|}\)
czy w ten sposób do czegoś dojdę?
spróbowałem zapisać coś takiego:
\(\displaystyle{ z^{6} \cdot z = \overline{z} \cdot z}\)
czyli:
\(\displaystyle{ z^7 = |z^{2}|}\)
czyli:
\(\displaystyle{ |z^{7}| \cdot (\cos 7 \alpha +j\sin 7 \alpha )= | z^{2}|}\)
czy w ten sposób do czegoś dojdę?
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2013, o 16:53 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie w liczbach zespolonych
Dojdziesz, do prawidłowego rozwiązania.
Zauważ, że \(\displaystyle{ z=0}\) spełnia, wydziel następnie przez \(\displaystyle{ |z|^2}\) i zauważ, że musi być \(\displaystyle{ |z|=\ldots}\).
Z tego zostanie Ci tylko
\(\displaystyle{ \cos 7\alpha+i\sin7\alpha=1}\)
Rozwiązania tego są łatwe do wyznaczenia.
Zauważ, że \(\displaystyle{ z=0}\) spełnia, wydziel następnie przez \(\displaystyle{ |z|^2}\) i zauważ, że musi być \(\displaystyle{ |z|=\ldots}\).
Z tego zostanie Ci tylko
\(\displaystyle{ \cos 7\alpha+i\sin7\alpha=1}\)
Rozwiązania tego są łatwe do wyznaczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 mar 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie w liczbach zespolonych
dalej zapisuję to co zapisałeś i przekształcam:
\(\displaystyle{ (\cos \alpha+i\sin\alpha)^{7} =1}\)
z tego mam 7 rozwiązań plus ósme zerowe...
dobrze rozumiem?
\(\displaystyle{ (\cos \alpha+i\sin\alpha)^{7} =1}\)
z tego mam 7 rozwiązań plus ósme zerowe...
dobrze rozumiem?