Bardzo porsze o pomoc z tym zadaniem. Mam podane zbiory zilustrować na plaszczyznie zespolonej.
a)\(\displaystyle{ \{z \in C : arg(z-3+i) = \frac{2 \pi }{3}\}}\)
b)\(\displaystyle{ \{z \in C : \frac{ \pi }{6} \le arg( \overline{z} +i) \le \pi \}.}\)
zilustruj zbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 1 wrz 2013, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
zilustruj zbiory
Potrafisz narysować zbiór
\(\displaystyle{ \{ z_{1} \in C : arg( z_{1} ) = \frac{2 \pi }{3}\}}\) ?
Niech więc \(\displaystyle{ z_{1}=z+3-i}\)
Trzeba więc wcześniej narysowany zbiór odpowiednio przesunąć wzdłuż osi układu współrzędnych
Drugie zadanie jest bardzo podobne.
\(\displaystyle{ \{ z_{1} \in C : arg( z_{1} ) = \frac{2 \pi }{3}\}}\) ?
Niech więc \(\displaystyle{ z_{1}=z+3-i}\)
Trzeba więc wcześniej narysowany zbiór odpowiednio przesunąć wzdłuż osi układu współrzędnych
Drugie zadanie jest bardzo podobne.