\(\displaystyle{ z=in \\
\lim_{n\to \infty} \sin in = \lim_{n\to\infty} \frac{e^{-n} - e^n}{2i} = \frac{0 - \infty}{2i} = -\infty}\)
wystarczy ?:)
Dowód na to, że sin z jest nieograniczony
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Dowód na to, że sin z jest nieograniczony
Wystarczy, chociaż lepiej byłoby powstawiać moduły - nieograniczoność oznacza, że istnieją wartości o dowolnie dużych modułach.
Jedna uwaga - w ciele liczb zespolonych nie mamy \(\displaystyle{ +\infty}\) i \(\displaystyle{ -\infty}\), jest po prostu \(\displaystyle{ \infty}\).
Jedna uwaga - w ciele liczb zespolonych nie mamy \(\displaystyle{ +\infty}\) i \(\displaystyle{ -\infty}\), jest po prostu \(\displaystyle{ \infty}\).