Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ z^{4} - (18+4i) z^{2} + 77-36i=0}\)
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego równania.
Rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Rozwiązać równanie
no właśnie do tego doszłam tylko co dalej ?
\(\displaystyle{ \Delta= \sqrt{144i + 144}}\)
nie wiem co dalej jak licze tak jak w równaniu kwadratowym to brzydkie to wychodzi
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{18+4i +\sqrt{144i + 144} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{18+4i -\sqrt{144i + 144} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta= \sqrt{144i + 144}}\)
nie wiem co dalej jak licze tak jak w równaniu kwadratowym to brzydkie to wychodzi
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{18+4i +\sqrt{144i + 144} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{18+4i -\sqrt{144i + 144} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2013, o 10:00 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wielka delta to \Delta.
Powód: Poprawa wiadomości. Wielka delta to \Delta.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Rozwiązać równanie
jak to źle ?? to jak powinna być ???
-- 29 sie 2013, o 15:13 --
a sory faktycznie delta wychodzi 288i.
-- 29 sie 2013, o 15:20 --
a wiesz może jak to zrobić 342066.htm ????
-- 29 sie 2013, o 15:34 --
a do tego równania jakie wyszły już miejsca zerowe te końcowe. MoŻesz podać to bym porównała czy mam dobrze...-- 29 sie 2013, o 15:46 --\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{3-4i}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}= - \sqrt{3-4i}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}= \sqrt{15+8i}}\)
\(\displaystyle{ z_{4}= - \sqrt{15+8i}}\)
To mój wyniki końcowy tak powinno wyjść ???
-- 29 sie 2013, o 15:13 --
a sory faktycznie delta wychodzi 288i.
-- 29 sie 2013, o 15:20 --
a wiesz może jak to zrobić 342066.htm ????
-- 29 sie 2013, o 15:34 --
a do tego równania jakie wyszły już miejsca zerowe te końcowe. MoŻesz podać to bym porównała czy mam dobrze...-- 29 sie 2013, o 15:46 --\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{3-4i}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}= - \sqrt{3-4i}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}= \sqrt{15+8i}}\)
\(\displaystyle{ z_{4}= - \sqrt{15+8i}}\)
To mój wyniki końcowy tak powinno wyjść ???