Wyznacz i narysuj
\(\displaystyle{ A \cap B}\)
\(\displaystyle{ A=\left\{ z \in \mathbb{C} : \Re \left( 1+i z^{2} \right) \le 3 \right\}}\)
\(\displaystyle{ B=\left\{ z \in \mathbb{C} : \arg iz \in \left( \frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{3} \right) \right\}}\)
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) rozwiązałam za z wstawiłam \(\displaystyle{ x+iy}\) i tam wyszło że \(\displaystyle{ y \ge 2}\)
ale \(\displaystyle{ B}\) nie wiem jak rozwiązać. Proszę o pomoc
Suma zbiorów
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Suma zbiorów
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 13:56 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Część rzeczywista to \Re. Argument to \arg. Skaluj nawiasy. Zbiór liczb zespolonych z tego co wiem oznaczamy jako C.
Powód: Część rzeczywista to \Re. Argument to \arg. Skaluj nawiasy. Zbiór liczb zespolonych z tego co wiem oznaczamy jako C.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Suma zbiorów
kurcze i tak nie wiem co dalej ???? nigdy nie umiem rozwiązać takich przykładów jak jest ten argument.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Suma zbiorów
No suma
\(\displaystyle{ \arg z=\phi}\)
to \(\displaystyle{ \arg(iz)=\phi+\frac{\pi}{2}}\). Z tego łatwo wyliczyć w jakim przedziale jest \(\displaystyle{ \phi}\).
\(\displaystyle{ \arg z=\phi}\)
to \(\displaystyle{ \arg(iz)=\phi+\frac{\pi}{2}}\). Z tego łatwo wyliczyć w jakim przedziale jest \(\displaystyle{ \phi}\).
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 16:04 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Argument to \arg
Powód: Argument to \arg