Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 19 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Witam ogarniam właśnie liczby zespolone, mam kilka przykładów z pierwszego terminu egzaminu, we wrześniu mają pojawić się podobne zadanka.
Mam zapisać liczbę w postaci algebraicznej:
\(\displaystyle{ \left( 3-2i\right)i+\left( 1-i \sqrt{3} \right) ^{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{i-2}{i} + \left( -1+i \sqrt{3} \right) ^{6}}\)
Mam takie dwa przykłady i nie bardzo wiem jak je ugryźć, czy mam tu korzystać w jakiś sposób z równań, potęg i pierwiastków czy to jest łatwiejsze niż mi się wydaje, czy może pomyliłem wszystko, był bym bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie na właściwy tor działań.
Mam zapisać liczbę w postaci algebraicznej:
\(\displaystyle{ \left( 3-2i\right)i+\left( 1-i \sqrt{3} \right) ^{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{i-2}{i} + \left( -1+i \sqrt{3} \right) ^{6}}\)
Mam takie dwa przykłady i nie bardzo wiem jak je ugryźć, czy mam tu korzystać w jakiś sposób z równań, potęg i pierwiastków czy to jest łatwiejsze niż mi się wydaje, czy może pomyliłem wszystko, był bym bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie na właściwy tor działań.
-
- Użytkownik
- Posty: 320
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Są ale dzięki nim łatwiej można poradzić sobie z podnoszeniem do potęgi takich wyrażeń jakie podałeś
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Zauważ, że \(\displaystyle{ {\left( {1 - i\sqrt 3 } \right)^6} = {\left[ {{{\left( {1 - i\sqrt 3 } \right)}^2}} \right]^3}}\)
Dalej to już łatwo, drugie analogicznie
Dalej to już łatwo, drugie analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 19 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Czyli w pierwszym przykładzie najpierw muszę przemnożyć nawias przez i, następnie pamiętać o tym, że \(\displaystyle{ i ^{2}}\) to -1 a następnie podnieść drugi nawias do potęgi i zsumować wyniki? Czy drugi nawias mogę rozbić w taki sposób? :
\(\displaystyle{ \left[ \left( 1-i \sqrt{3} \right) ^{2} \right] ^{3}}\)
i zastosować wzór skróconego mnożenia? Czy to mi nic nie da?
Co z drugim przykładem czy można zacząć w taki sposób? :
\(\displaystyle{ \frac{i}{i} - \frac{2}{i}}\)
\(\displaystyle{ \left[ \left( 1-i \sqrt{3} \right) ^{2} \right] ^{3}}\)
i zastosować wzór skróconego mnożenia? Czy to mi nic nie da?
Co z drugim przykładem czy można zacząć w taki sposób? :
\(\displaystyle{ \frac{i}{i} - \frac{2}{i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 19 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Więc mam tak :
\(\displaystyle{ 3i - 2i ^{2} + \left[ \left( 1-i \sqrt{3} \right) ^{2} \right] ^{3} = 3i + 2 + \left( 1-2i \sqrt{3}+3 \right) ^{3}}\)
To dobrze czy źle? I co dalej?
\(\displaystyle{ 3i - 2i ^{2} + \left[ \left( 1-i \sqrt{3} \right) ^{2} \right] ^{3} = 3i + 2 + \left( 1-2i \sqrt{3}+3 \right) ^{3}}\)
To dobrze czy źle? I co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 19 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Czyli na razie idzie dobrze , teraz co zrobić aby pozbyc sie pierwiastka? Trzecią potęgę rozbic jeszcze na dwa nawiasy? Czy muszę juz podnieść ten nawias do 3 potęgi?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 kwie 2012, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
\(\displaystyle{ \[{\left( {1 - 2\sqrt 3 i - 3} \right)^3} = {\left( { - 2 - 2\sqrt 3 i} \right)^3}\]}\)
Dalej potęgujesz
Dalej potęgujesz
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 19 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Czyli teraz uporządkowałes nawias? Jak to potegowac, chodzi mi o ten pierwiastek, czy moze moge zastosowac znow wzór skróconego mnożenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
musisz zawsze pamiętać, że mnożenie liczb zespolonych jak i podnoszenie ich do potęg niczym się w praktyce nie różni od mnożenia przez siebie nawiasów tylko musisz pamiętać \(\displaystyle{ i^2 = -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 19 razy
Zapisać liczbę w postaci algebraicznej.
Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc, narazie nie rusze dalej bo musialem jechać do pracy i piszę z telefonu. Mam jednak wątpliwości czy poradzę sobie z tym pierwiastkiem, bo licze sobie to na boku w zeszycie i chyba mi tu głupoty wychodzą...