Mam to w Zet'ce z liczb zespolonych... więc ładuję tutaj. Kompletny brak pomysłu na ruszenie tego zadania.
Obliczyc sina + sin 2a + ... + sin na.
Obliczyć sumę sinusów...
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
Obliczyć sumę sinusów...
Sprobuj tak
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{e^{ix} - e^{-ix}}{2i} \\
S=\sin x + \sin 2x + ... + \sin nx =
\frac{1}{2} ( e^{ix} + e^{2ix} + ... + e^{nix} - (e^{-ix} + e^{-2ix} + ... + e^{-nix} ) \\}\)
itd ..
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{e^{ix} - e^{-ix}}{2i} \\
S=\sin x + \sin 2x + ... + \sin nx =
\frac{1}{2} ( e^{ix} + e^{2ix} + ... + e^{nix} - (e^{-ix} + e^{-2ix} + ... + e^{-nix} ) \\}\)
itd ..