Pierwiastki kwadratowe z -3
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Pierwiastki kwadratowe z -3
Witam
Pierwszy pierwiastek z \(\displaystyle{ -3}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{-3} = \sqrt{-1\cdot 3} = \sqrt{3}i}\)
Jaki jest drugi pierwiastek?
Pierwszy pierwiastek z \(\displaystyle{ -3}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{-3} = \sqrt{-1\cdot 3} = \sqrt{3}i}\)
Jaki jest drugi pierwiastek?
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, o 20:04 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Pierwiastki kwadratowe z -3
Równanie \(\displaystyle{ z^2=w}\) z niewiadomą \(\displaystyle{ z}\) i konkretną liczbą \(\displaystyle{ w}\) (zespoloną) ma zawsze dwa rozwiązania. Równanie rzeczywiste \(\displaystyle{ z^2=4}\) ma dwa rozwiązania \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ -2}\). Podobnie jest w liczbach zespolonych. Czemu masz to drugie rozwiązanie? Podnieś sobie do kwadratu.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, o 20:40 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Pierwiastki kwadratowe z -3
Raczej chodziło o równanie \(\displaystyle{ z^2=4}\)szw1710 pisze:Równanie rzeczywiste \(\displaystyle{ 4z^2=4}\) ma dwa rozwiązania \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ -2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Pierwiastki kwadratowe z -3
\(\displaystyle{ x ^{2} =-3}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{-3} = i\sqrt{3} \vee x = -\sqrt{-3} = -i\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ (i\sqrt{3})^{2} = -3}\)
\(\displaystyle{ (-i \sqrt{3}) ^{2} = 3}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{-3} = i\sqrt{3} \vee x = -\sqrt{-3} = -i\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ (i\sqrt{3})^{2} = -3}\)
\(\displaystyle{ (-i \sqrt{3}) ^{2} = 3}\)
Pierwiastki kwadratowe z -3
Tak jest, Panie Generale Za wyjątkiem ostatniej linii, gdzie zjadłeś minus.