Rysowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Jolka-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 cze 2013, o 21:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rysowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Jolka- »

Witam. Po raz kolejny mam problem z narysowaniem zbioru na płaszczyźnie zespolonej. Teść zadania brzmi, naturalnie - Na płaszczyźnie zespolonej naszkicować zbiór:

\(\displaystyle{ \left\{z \in C: \frac{ \pi }{6} \le arg \frac{z(1+i)}{-1+i} \le \frac{ \pi }{3} \right\}}\)

Nie mam zielonego pojęcia jak to ruszyć. Próbowałam podstawić \(\displaystyle{ z=x+iy}\) ale nie wychodzi mi nic mądrego. Co w tym wszystkim robi ten argument, jak się do tego odnieść? Byłabym bardzo wdzięczna za naprowadzenie lub zaprezentowanie jakiegoś cudownego sposobu na rozwiązanie tego typu zadania. Pozdrawiam
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Rysowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ z\frac{i+1}{i-1}=z\left( i+1\right) ^{2}=z\left( 2i\right) =2zi}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rysowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: ares41 »

Następnie podstawienie \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i korzystasz z faktu, że \(\displaystyle{ \tg(\arg{z})= \frac{\Im{z}}{\Re{z}}}\) oraz z tego, że tangens jest na zadanym przedziale ściśle rosnący.
Jolka-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 cze 2013, o 21:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rysowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Jolka- »

Rozumiem, że mianownik jest likwidowany przez sprzężenie, ale mi wychodzi inny wynik. Wygląda to tak

\(\displaystyle{ z \frac{i+1}{i-1}( \frac{i+1}{i+1})= \frac{ i^{2}+i+i+1 }{ i^{2}+i-i-1 }= \frac{ i^{2}+2i+1 }{-2}= \frac{2i}{-2}=-i}\)

Coś źle liczę? Nie rozumiem też skąd wzięty jest fakt, że \(\displaystyle{ \tg(\agr{z})= \frac{Im z}{Re z}}\). Znacie może jakąś stronę, na której byłoby to w jakikolwiek sposób wyjaśnione? Przekopałam się przez całe moje notatki i nic konkretnego w tym temacie nie znalazłam.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Rysowanie zbiorów na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: bakala12 »

Jolka-, przepraszam mój błąd (swoją drogą za często mylę się w rachunkach ostatnio).
Twoja wersja jest dobra nie licząc zgubionego \(\displaystyle{ z}\).
Co do faktu że \(\displaystyle{ \tg\left( \arg{z}\right)= \frac{Im z}{Re z}}\)
to łatwo go zobaczyć rozpatrując interpretację geometryczną liczby zespolonej.
ODPOWIEDZ