Zapisz w postaci trygonometrycznej \(\displaystyle{ \sin \alpha - i\cos \alpha}\), dochodze do równości
\(\displaystyle{ \cos \phi = \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \phi = -\cos \alpha}\)
i jak teraz wyznaczam moje \(\displaystyle{ \phi}\)?
Postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
Postać trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, o 21:26 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Postać trygonometryczna
Można ze wzorów redukcyjnych skorzystać ?
\(\displaystyle{ \cos{\left( \frac{3\pi}{2}+\alpha \right) }=\cdots\\
\sin{\left( \frac{3\pi}{2}+ \alpha \right) }=\cdots\\}\)
\(\displaystyle{ \cos{\left( \frac{3\pi}{2}+\alpha \right) }=\cdots\\
\sin{\left( \frac{3\pi}{2}+ \alpha \right) }=\cdots\\}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Postać trygonometryczna
Tutaj można ze wzorów redukcyjnych skorzystać bo masz taką a nie inną
część rzeczywistą i urojoną
Ogólnie dzielisz część urojoną przez rzeczwistą następnie szukasz
kąta dla którego tangens będzie równy temu ilorazowi
(na podstawie znaków części rzeczywistej i urojonej możesz najpierw ustalić ćwiartkę)
Jeżeli masz dzielenie przez zero to bierzesz kąt prosty
część rzeczywistą i urojoną
Ogólnie dzielisz część urojoną przez rzeczwistą następnie szukasz
kąta dla którego tangens będzie równy temu ilorazowi
(na podstawie znaków części rzeczywistej i urojonej możesz najpierw ustalić ćwiartkę)
Jeżeli masz dzielenie przez zero to bierzesz kąt prosty