Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Crispin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 cze 2013, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Rozwiąż równanie

Post autor: Crispin »

\(\displaystyle{ \left( \frac{z-i}{z+i} \right) ^{4}=1}\)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, o 15:39 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk \(\displaystyle{ (z+ i)^4 - (z - i)^4 =0}\)
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Mariusz M »

Można też wziąć pierwiastek czwartego stopnia

Otrzymamy wtedy cztery równania

\(\displaystyle{ \frac{z-i}{z+i}=\varepsilon_{k} \qquad k\in \mathbb{Z}_{4}\\
\varepsilon_{k}^{4}=1\\}\)
ODPOWIEDZ