Stosująć postać wykładniczą rozwiąż równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
karmel93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Stosująć postać wykładniczą rozwiąż równania

Post autor: karmel93 »

Witam!

Jak nazwa tematu wskazuje mam rozwiążać równania przy pomocy postaci wykładniczej.
Mam następujący przykład:
\(\displaystyle{ z^{7} = \overline{z}}\)
No i liczę przy pomocy wzoru Eulera : \(\displaystyle{ r^{7} e^{7i\varphi}=re^{-i\varphi}}\)
dalej przyrównuję \(\displaystyle{ r^{7}=r \vee 7 \varphi = - \varphi}\)
No i moduły dobrze się liczy, ale mam problem z drugim równaniem, nie wiem jak do niego podejść.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Stosująć postać wykładniczą rozwiąż równania

Post autor: yorgin »

karmel93 pisze: dalej przyrównuję \(\displaystyle{ r^{7}=r \vee 7 \varphi = - \varphi}\)
Nie ten znaczek logiczny między zdaniami.
karmel93 pisze: No i moduły dobrze się liczy, ale mam problem z drugim równaniem, nie wiem jak do niego podejść.
\(\displaystyle{ 8\varphi=0 \Rightarrow \varphi= ?}\)

Pamiętaj, że \(\displaystyle{ 8\varphi = 0}\) oznacza tak naprawdę, że \(\displaystyle{ 8\varphi=2k\pi}\)dla pewnego \(\displaystyle{ k}\).
karmel93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Stosująć postać wykładniczą rozwiąż równania

Post autor: karmel93 »

aaaaaaa czyli \(\displaystyle{ 8\varphi = 0 + 2k\pi}\) a potem sprawdzam po kolei dla k = 0 potem 1 itd ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Stosująć postać wykładniczą rozwiąż równania

Post autor: yorgin »

Tak. Powinno wyjść oczywiście osiem różnych wartości.
karmel93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Stosująć postać wykładniczą rozwiąż równania

Post autor: karmel93 »

Ok. Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ