Obraz okręgu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Blask92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 24 razy

Obraz okręgu

Post autor: Blask92 »

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć tak krok po kroku na którymś z powyższych przykładów jak się rozwiązuje takie zadania, żebym zrozumiała? Skąd co się bierze? Jak się sprawdza czy obrazem jest okrąg czy prosta? Skąd wiadomo jakie punkty trzeba brać potem do sprawdzenia?


Wyznaczyć obraz okręgu \(\displaystyle{ \left| z-i \right| =1}\) przy odwzorowaniu \(\displaystyle{ w= \frac{1}{z}}\).

Wyznaczyć obraz okręgu \(\displaystyle{ \left| z \right| < 1}\) przy homografii \(\displaystyle{ w= \frac{i-z}{i+z}}\).

Wyznaczyć obraz okręgu \(\displaystyle{ \left| z-2 \right| < 2}\) przy homografii \(\displaystyle{ h\left( z\right) = \frac{z}{z-4}}\).
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Obraz okręgu

Post autor: robertm19 »

ODPOWIEDZ