Nie mogę rozgryźć tego zadania. Czy mógłby ktoś pomóc w wyznaczeniu pierwszego pierwiastka?
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{ (1+2i)^{8} }}\)
Podać pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 cze 2013, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Podać pierwiastki
Zapisz sobie to w postaci: \(\displaystyle{ \sqrt[4]{ (1+2i)^{8} } = (1+2i)^{\frac{8}{4}} = (1+2i)^{2}}\), następnie skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i uprość to wyrażenie, dalej już powinieneś wiedzieć co zrobić bo schemat ten sam jak wszędzie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Podać pierwiastki
To jest niepoprawnie rozwiązane zadanie. Liczenie pierwiastków z liczb zespolonych to nie to samo, co liczenie z liczb rzeczywistych. Otrzymany wynik to tylko jeden z \(\displaystyle{ 4}\) możliwych wyników.Patryk Iwanek pisze:Zapisz sobie to w postaci: \(\displaystyle{ \sqrt[4]{ (1+2i)^{8} } = (1+2i)^{\frac{8}{4}} = (1+2i)^{2}}\), następnie skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia i uprość to wyrażenie, dalej już powinieneś wiedzieć co zrobić bo schemat ten sam jak wszędzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 15 cze 2013, o 02:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tutaj
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 5 razy
Podać pierwiastki
No tak ale podstawiłem ten pierwiastek do wzoru
\(\displaystyle{ W_{k}= W_{k-1}(cos \frac{2 \pi }{n}+isin \frac{2 \pi }{n})}\)
i pozostałe pierwiastki wyszły zgodnie z odpowiedzią.
\(\displaystyle{ W_{k}= W_{k-1}(cos \frac{2 \pi }{n}+isin \frac{2 \pi }{n})}\)
i pozostałe pierwiastki wyszły zgodnie z odpowiedzią.