Liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
luiz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 sty 2013, o 15:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Liczby zespolone

Post autor: luiz93 »

Skorzystaj ze wzoru Moivre'a a wynik przestaw w postaci algebraicznej \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) ^{31}}\)

Błagam pomózcie musze zrobic jak najszybciej
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 00:36 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pewnie Cię to zdziwi, ale zadania z liczb zesplonych należy zamieszczać w dziale "Liczby zespolone". Kto by pomyślał, nie?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Liczby zespolone

Post autor: cosinus90 »

Czego nie potrafisz tu zrobić? Znasz chyba wzór de Moivre'a?
luiz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 sty 2013, o 15:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Liczby zespolone

Post autor: luiz93 »

nie umiem wogóle to zrobic dlatego tu jestem i prosze aby ktos rozwiązał
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Liczby zespolone

Post autor: cosinus90 »

Nikt Ci tego nie rozwiąże, jelenia nie znajdziesz który odwali całą robotę za Ciebie. To nie jest takie trudne, no ale jak się to ogarnia na ostatnią chwilę i w dodatku nie wierzy w swoje możliwości, to faktycznie ciężko Ci będzie to zrobić. Gdybyś jednak spróbowała, to oblicz moduł i kąt liczby zespolonej w nawiasie pod potęgą.
ODPOWIEDZ