Potęgowanie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Witam
Mam do obliczenia \(\displaystyle{ (1+i)^{20}( \sqrt{3}-i) ^{14}}\)
Dla pierwszej liczby (\(\displaystyle{ (1+i)^{20}}\)) mam \(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\) i wartość \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\), które sa równe \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\). No i mam dalej \(\displaystyle{ (1+i)^{20}= \sqrt{2} (\cos ( \sqrt{2} \cdot \frac{\pi}{4})+i\sin ( \sqrt{2} \cdot \frac{\pi}{4}))}\) no i co dalej z tymi wartościami cosinusa i sinusa?
Mam do obliczenia \(\displaystyle{ (1+i)^{20}( \sqrt{3}-i) ^{14}}\)
Dla pierwszej liczby (\(\displaystyle{ (1+i)^{20}}\)) mam \(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\) i wartość \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\), które sa równe \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\). No i mam dalej \(\displaystyle{ (1+i)^{20}= \sqrt{2} (\cos ( \sqrt{2} \cdot \frac{\pi}{4})+i\sin ( \sqrt{2} \cdot \frac{\pi}{4}))}\) no i co dalej z tymi wartościami cosinusa i sinusa?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2013, o 23:06 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Skąd ten pierwiastek wewnątrz funkcji sinus i cosinus?
\(\displaystyle{ (1+i)^{20}= \sqrt{2}^{20} (\cos ( 20 \cdot \frac{\pi}{4})+i\sin ( 20\cdot \frac{\pi}{4}))}\)
\(\displaystyle{ (1+i)^{20}= \sqrt{2}^{20} (\cos ( 20 \cdot \frac{\pi}{4})+i\sin ( 20\cdot \frac{\pi}{4}))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Omg, no tak. Pokręciłem zupełnie wzór Moivre`a.
No to dalej skasuje się \(\displaystyle{ 20\pi}\). Pozostanie \(\displaystyle{ 2 ^{10} (\cos \frac{\pi}{4}+i\sin \frac{\pi}{4})}\). Teraz jak przekształcę wartości cosinusa i sinusa na wartości liczbowe, to obie będą dodatnie, tzn. \(\displaystyle{ 2 ^{10} (\frac{ \sqrt{2} }{2}+i\frac{ \sqrt{2}}{2})}\)?
No to dalej skasuje się \(\displaystyle{ 20\pi}\). Pozostanie \(\displaystyle{ 2 ^{10} (\cos \frac{\pi}{4}+i\sin \frac{\pi}{4})}\). Teraz jak przekształcę wartości cosinusa i sinusa na wartości liczbowe, to obie będą dodatnie, tzn. \(\displaystyle{ 2 ^{10} (\frac{ \sqrt{2} }{2}+i\frac{ \sqrt{2}}{2})}\)?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ 20\pi}\) skasuje się? W jaki sposób i skąd je wziąłeś?
Zwyczajnie pomnóż przez argument sinusa i cosinusa i dostaniesz kąt \(\displaystyle{ 5\pi}\) wewnątrz.
Zwyczajnie pomnóż przez argument sinusa i cosinusa i dostaniesz kąt \(\displaystyle{ 5\pi}\) wewnątrz.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Fakt, trochę się pospieszyłem.
no to mam:
\(\displaystyle{ (2 ^{ \frac{1}{2} } ) ^{20} (\cos 5\pi + i \sin 5\pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{10} (\cos 0+i \sin0)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{10}(1+i0)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{10}}\)
Dobrze mam do tego momentu?
no to mam:
\(\displaystyle{ (2 ^{ \frac{1}{2} } ) ^{20} (\cos 5\pi + i \sin 5\pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{10} (\cos 0+i \sin0)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{10}(1+i0)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{10}}\)
Dobrze mam do tego momentu?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Nie, bo argumentu \(\displaystyle{ 5\pi}\) nie wolno zredukować do zera. Zredukuj o wielokrotność \(\displaystyle{ 2\pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
No to w takim razie:
\(\displaystyle{ (2^{\frac{1}{2}})^{20}(\cos5\pi+i\sin5\pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}(\cos \pi + i \sin \pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}(1+i0)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}}\)
Teraz powinno być dobrze. Zgadza się?
\(\displaystyle{ (2^{\frac{1}{2}})^{20}(\cos5\pi+i\sin5\pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}(\cos \pi + i \sin \pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}(1+i0)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}}\)
Teraz powinno być dobrze. Zgadza się?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 17:41 przez Fisher90, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \cos\pi \neq 1}\). Funkcje trygonometryczne się kłaniają.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 18:02 przez cosinus90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
W poprzednim moim poście napisałem \(\displaystyle{ \cos \pi =1}\), a pewnie powinno być \(\displaystyle{ \cos \pi=-1}\)? Zatem:
\(\displaystyle{ =2^{10}(\cos \pi + i \sin \pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}(-1+i0)=}\)
\(\displaystyle{ =-2^{10}}\)
Ok?
\(\displaystyle{ =2^{10}(\cos \pi + i \sin \pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2^{10}(-1+i0)=}\)
\(\displaystyle{ =-2^{10}}\)
Ok?
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
To teraz druga liczba zespolona:
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-i) ^{14}}\)
\(\displaystyle{ |z|=2}\)
\(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i \(\displaystyle{ \sin \beta= \frac{-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \beta = \frac{11}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-i) ^{14}=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos (14 \cdot \frac{11}{6}\pi)+i \sin (14 \cdot \frac{11}{6}\pi))=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos \frac{77}{3} \pi+i \sin \frac{77}{3} \pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos(2 \pi - \frac{5}{3} \pi) + i \sin (2 \pi - \frac{5}{3} \pi))=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos \frac{\pi}{3} -i \sin \frac{\pi}{3})=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}( \frac{1}{2} -i \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} )=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{13}(1-\sqrt{3} \cdot i)}\)
Zatem po przemnożeniu obu liczb zespolonych mam wynik w postaci:
\(\displaystyle{ =-2 ^{23}(1-\sqrt{3} \cdot i)}\)
Dobrze wykonane jest zadanie?
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-i) ^{14}}\)
\(\displaystyle{ |z|=2}\)
\(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i \(\displaystyle{ \sin \beta= \frac{-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \beta = \frac{11}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-i) ^{14}=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos (14 \cdot \frac{11}{6}\pi)+i \sin (14 \cdot \frac{11}{6}\pi))=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos \frac{77}{3} \pi+i \sin \frac{77}{3} \pi)=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos(2 \pi - \frac{5}{3} \pi) + i \sin (2 \pi - \frac{5}{3} \pi))=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos \frac{\pi}{3} -i \sin \frac{\pi}{3})=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}( \frac{1}{2} -i \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} )=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{13}(1-\sqrt{3} \cdot i)}\)
Zatem po przemnożeniu obu liczb zespolonych mam wynik w postaci:
\(\displaystyle{ =-2 ^{23}(1-\sqrt{3} \cdot i)}\)
Dobrze wykonane jest zadanie?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Prawie dobrze. Ale na końcu źle redukujesz kąt. Co prawda dla cosinusa jako funkcji parzystej nie ma to znaczenia, ale dla sinusa już tak. Powinien być przeciwny znak przy nim, bo przecież
\(\displaystyle{ \frac{5}{3}\pi \neq 2\pi - \frac{5}{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{3}\pi \neq 2\pi - \frac{5}{3}\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Po poprawie:
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos(2 \pi - \frac{\pi}{3} ) + i \sin (2 \pi - \frac{\pi}{3} ))=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos \frac{\pi}{3} -i \sin \frac{\pi}{3})=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}( \frac{1}{2} -i \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} )=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{13}(1-\sqrt{3} \cdot i)}\)
Teraz jest już chyba ok?
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos(2 \pi - \frac{\pi}{3} ) + i \sin (2 \pi - \frac{\pi}{3} ))=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}(\cos \frac{\pi}{3} -i \sin \frac{\pi}{3})=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{14}( \frac{1}{2} -i \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} )=}\)
\(\displaystyle{ =2 ^{13}(1-\sqrt{3} \cdot i)}\)
Teraz jest już chyba ok?