Witam.
Mam do obliczenia \(\displaystyle{ |z|-\overline{z}=2-i}\)
Obliczyłem \(\displaystyle{ b}\), które wyszło \(\displaystyle{ -1}\). Pozostało mi do obliczenia \(\displaystyle{ a}\), które wg odpowiedzi z podręcznika powinno wyjść \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\). Mnie nie wychodzi.
Mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{ a^{2} + b^{2} }-a=2 \\ b=-1 \end{cases}}\)
Jak obliczyć to \(\displaystyle{ a}\)? Proszę o wskazówki.
Oblicz równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Oblicz równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2}+(-1) ^{2} }-a=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2}+1 }-a=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2}+1 }=2+a}\) podnoszę obie strony do kwadratu
\(\displaystyle{ a^{2}+1=4+a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-a^{2}=4-1}\)
No i jest klops, gdzie jest błąd?
\(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2}+1 }-a=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2}+1 }=2+a}\) podnoszę obie strony do kwadratu
\(\displaystyle{ a^{2}+1=4+a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-a^{2}=4-1}\)
No i jest klops, gdzie jest błąd?