Znajdz wszystkie pierwiastki równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zoltodziub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 5 lis 2012, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbl
Podziękował: 21 razy

Znajdz wszystkie pierwiastki równania

Post autor: zoltodziub »

\(\displaystyle{ x ^{6} +64=0}\)
Przykładowo \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2-2i}}\) umiem zrobić z wzoru Moivrego, a jak sie zabrać za za takie coś jw?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdz wszystkie pierwiastki równania

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ x^6-(2i)^6=0}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Znajdz wszystkie pierwiastki równania

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ x^{6}=-64\\
\left| z\right|=64\\
\rm arg\left( z\right)=\pi\\
\left| z\right|^{\frac{1}{6}}\left( \cos{\left( \frac{\pi+2k\pi }{6} \right) }+i\sin{\left( \frac{ \pi+2k\pi }{6} \right) }\right) \\
k\in \mathbb{Z}_{6}\\}\)
ODPOWIEDZ