Oblicz wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Oblicz wyrażenie
Oblicz
\(\displaystyle{ \sqrt{7-24i} \cdot (8+7i)}\)
Zacząłem tak: \(\displaystyle{ \sqrt{7-24i} =a+bi}\), rozwiązałem odpowiedni układ, wychodzą dwa wyniki \(\displaystyle{ (-4,3)}\) oraz \(\displaystyle{ (4,-3)}\), który mam wybrać?
\(\displaystyle{ \sqrt{7-24i} \cdot (8+7i)}\)
Zacząłem tak: \(\displaystyle{ \sqrt{7-24i} =a+bi}\), rozwiązałem odpowiedni układ, wychodzą dwa wyniki \(\displaystyle{ (-4,3)}\) oraz \(\displaystyle{ (4,-3)}\), który mam wybrać?
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Oblicz wyrażenie
Dlaczego wolfram mówi, że jeden z nich to fałsz?
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%287-24i%29^%281%2F2%29%3D-4%2B3i
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 31 maja 2013, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 20 razy
Oblicz wyrażenie
Jest na to ładny wzorek.
\(\displaystyle{ \sqrt{a + bi} = \pm \left( \sqrt{ \frac{|z| + a}{2} } + sgn(b) * \sqrt{ \frac{|z| - a}{2}} * i } \right)}\)
Liczący u Ciebie mamy
\(\displaystyle{ a = 7 \wedge b = 24 \wedge sgn(b) = -1 \wedge |z| = \sqrt{7 ^{2} + 24 ^{2}} = 25}\)
\(\displaystyle{ z = \pm \left( \sqrt{ \frac{25 + 7}{2} } - \sqrt{ \frac{25 - 7}{2}} * i } \right) = \pm (4 - 3i)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a + bi} = \pm \left( \sqrt{ \frac{|z| + a}{2} } + sgn(b) * \sqrt{ \frac{|z| - a}{2}} * i } \right)}\)
Liczący u Ciebie mamy
\(\displaystyle{ a = 7 \wedge b = 24 \wedge sgn(b) = -1 \wedge |z| = \sqrt{7 ^{2} + 24 ^{2}} = 25}\)
\(\displaystyle{ z = \pm \left( \sqrt{ \frac{25 + 7}{2} } - \sqrt{ \frac{25 - 7}{2}} * i } \right) = \pm (4 - 3i)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 106 razy
Oblicz wyrażenie
1. Czyli będą 2 wyniki tego \(\displaystyle{ \sqrt{7-24i} \cdot (8+7i)}\)?
2. Jak z tym się uporać: \(\displaystyle{ (3+i)^{9}}\) - wychodzi straszny sinus i kosinus.
2. Jak z tym się uporać: \(\displaystyle{ (3+i)^{9}}\) - wychodzi straszny sinus i kosinus.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz wyrażenie
Wzorek, który każdy na pewno pamięta.papus pisze:Jest na to ładny wzorek.
\(\displaystyle{ \sqrt{a + bi} = \pm \left( \sqrt{ \frac{|z| + a}{2} } + sgn(b) * \sqrt{ \frac{|z| - a}{2}} * i } \right)}\)
Wystarczy zauważyć, że
\(\displaystyle{ 7-24i=16-9-24i=4^2+(3i)^2-2\cdot 4\cdot 3i=(4-3i)^2}\).
Teraz nie trzeba żadnych wzorków.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 31 maja 2013, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 20 razy
Oblicz wyrażenie
W zadaniu drugim wykorzystaj wzór de Moivre'a.
\(\displaystyle{ (a + bi) ^{n} = |z|^n\left[ \cos (n\varphi)+ i\sin (n\varphi)\right]}\)
\(\displaystyle{ (a + bi) ^{n} = |z|^n\left[ \cos (n\varphi)+ i\sin (n\varphi)\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 31 maja 2013, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 20 razy
Oblicz wyrażenie
To może tak tylko że będzie ciężko to liczyć
\(\displaystyle{ \left[ (3 + i) ^{3}\right] ^{3} = (18 + 26i) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ \left[ (3 + i) ^{3}\right] ^{3} = (18 + 26i) ^{3}}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Oblicz wyrażenie
Wzorek ten nie jest też prawdziwy dla wszystkich liczb zespolonychpapus pisze:Jest na to ładny wzorek.
\(\displaystyle{ \sqrt{a + bi} = \pm \left( \sqrt{ \frac{|z| + a}{2} } + sgn(b) * \sqrt{ \frac{|z| - a}{2}} * i } \right)}\)
Co mamy dla ujemnych rzeczywistych