Wyznaczyć Re i Im

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
qwerty286
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 20 lut 2013, o 11:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: qwerty286 »

Wyznaczyć część rzeczywistą i urojoną dla liczby:

\(\displaystyle{ | z^{ \alpha }|, z, \alpha \in C}\)

\(\displaystyle{ | z^{ \alpha }|=|e ^{ \alpha \log z}|=( \alpha =x+iy)=|e ^{x+iy}e ^{\log z}=|e ^{(x+iy)(\ln |z|+i \arg z)} |}\)

Nie wiem czy dalej mam to wymnożyć,czy jakoś inaczej to w ogóle zacząć, proszę o pomoc.
miodzio1988

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: miodzio1988 »

Urojoną to chyba wiadomo, jak masz moduł, nie?
qwerty286
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 20 lut 2013, o 11:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: qwerty286 »

A no tak, czyli urojona będzie równa zero, ale jak dojść do rzeczywistej?
miodzio1988

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: miodzio1988 »

Jaka jest część rzeczywista np liczby \(\displaystyle{ 5}\) ?
qwerty286
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 20 lut 2013, o 11:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: qwerty286 »

No 5, mam rozumieć, że ten przykład jest jakoś banalnie prosty?
miodzio1988

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: miodzio1988 »

Dla mnie to jest takie oczywiste rozwiązanie. Nie wiem co autor miał na myśli
Awatar użytkownika
omicron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 39 razy

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: omicron »

\(\displaystyle{ \begin{cases}
z=|z|e^{ix} \\
\alpha = a+bi
\end{cases}}\)


\(\displaystyle{ z^{\alpha} = |z|e^{ix(a+bi)} = |z|e^{-bx}e^{iax}}\)

\(\displaystyle{ |z^{\alpha}| = |z|e^{-\mathrm{Im}(\alpha)\mathrm{Arg}(z)}}}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Wyznaczyć Re i Im

Post autor: robertm19 »

Wymnóż to. To co da się wyciągnąć przed moduł, to wyciągnij. Dla reszty zastosować \(\displaystyle{ |e^{i\phi}|=|\cos \phi+i\sin \phi|=1}\)
ODPOWIEDZ