Proste z zespolonych
- Drzewo18
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Proste z zespolonych
Jak rozwiązuję równanie różniczkowe \(\displaystyle{ x''=x}\), to muszę rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \lambda^2+\lambda=0}\) i mam napisane, że \(\displaystyle{ \lambda_1=i}\). Ale jakim cudem? Bo przecież \(\displaystyle{ \Delta=-3}\), wtedy \(\displaystyle{ x_1=\frac{-1-\sqrt{3}i}{2}}\) i nijak tak nie wychodzi.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Proste z zespolonych
Wyróżnik tego równania wynosi \(\displaystyle{ 1}\). Dlaczego \(\displaystyle{ -3}\)? Tutaj nie będzie żadnych rozwiązań zespolonych, dwa rzeczywiste.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Proste z zespolonych
jedyny podwód jaki mi do głowy przychodzi to zgubiona \(\displaystyle{ 1}\)
\(\displaystyle{ \lambda^2+\lambda+1}\)
ma wyróżnik \(\displaystyle{ -3}\)
\(\displaystyle{ \lambda^2+\lambda+1}\)
ma wyróżnik \(\displaystyle{ -3}\)