Wykaz równość. Kwaterniony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
danielsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2013, o 10:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wykaz równość. Kwaterniony

Post autor: danielsz »

Cześć.
Mam problem z zadaniem który tyczy się kwaternionów. Chodzi o to że mam wykazać że:
\(\displaystyle{ q(q-Req) = (q-Req)q \Leftrightarrow q \in C}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ q}\) to kwaternion. Czy za \(\displaystyle{ Re}\) powinienem podstawić jednostką urojoną, i dla każdej jednostki urojonej w kwaternionach sprawdzić czy zachodzi ta równość? czy jakoś inaczej do trzeba podejść?
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Wykaz równość. Kwaterniony

Post autor: lesmate »

A czy \(\displaystyle{ Re}\) nie oznacza przypadkiem cześć rzeczywistej

może przejdzie w taki sposób \(\displaystyle{ q=a+bi+cj+dk}\)
\(\displaystyle{ q(q- Re q)=(a+bi+cj+dk)(a+bi+cj+dk-a)=(a+bi+cj+dk)(bi+cj+dk)}\)

wymnóż lewą stronę

i albo da się przekształcić do prawej, albo rozpisz podobnie prawą
danielsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2013, o 10:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wykaz równość. Kwaterniony

Post autor: danielsz »

Racja \(\displaystyle{ Re}\) . Ale o to mi właśnie chodziło
ODPOWIEDZ