zaraz zwariuję przez te liczby zespolone! jakby jeszcze ktoś mógł rozpisać dokładnie po kolei co i jak, będę bardzo wdzięczna.
\(\displaystyle{ ( - \sqrt{3} + i ) ^ {10}}\)
wykonać proste działanie
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
wykonać proste działanie
Ale czego konkretnie nie rozumiesz ?
Zadanie to można zrobić na klika sposobów.
Pierwszy - po prostu przejść na postać trygonometryczną i skorzystać ze wzoru de Moivre'a.
Drugi - przechodzimy na postać wykładniczą.
Trzeci - policz najpierw (nawet "na piechotę" ) wartość takiego wyrażenia: \(\displaystyle{ (-\sqrt{3}+i)^3}\), a następnie zauważ, że \(\displaystyle{ 10=3\cdot 3+1}\)
Zadanie to można zrobić na klika sposobów.
Pierwszy - po prostu przejść na postać trygonometryczną i skorzystać ze wzoru de Moivre'a.
Drugi - przechodzimy na postać wykładniczą.
Trzeci - policz najpierw (nawet "na piechotę" ) wartość takiego wyrażenia: \(\displaystyle{ (-\sqrt{3}+i)^3}\), a następnie zauważ, że \(\displaystyle{ 10=3\cdot 3+1}\)
wykonać proste działanie
po wzorze do Moiver'a gubię się przy ćwiartkach, bo nie wychodzi pierwsza, którą jako jedyną mam opanowaną i nie mam pojęcia ile wynosi argument główny
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
wykonać proste działanie
Wyznaczenie argumentu głównego to tylko kwestia znajomości wartości funkcji trygonometrycznych dla przedziału \(\displaystyle{ left[0,2pi
ight)}\). Pokaż jak to liczysz.
ight)}\). Pokaż jak to liczysz.