Udowodnić nierówność

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Udowodnić nierówność

Post autor: matmatmm »

Rozważając wyrażenie \(\displaystyle{ 1+z+\ldots+z^{n-1}}\), gdzie \(\displaystyle{ z=e^{2it}}\), udowodnić nierówność \(\displaystyle{ |\sin nt|\le n|\sin t|,n\in\NN,t\in\RR}\).
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Udowodnić nierówność

Post autor: ares41 »

Mamy następujące zależności :
\(\displaystyle{ n \ge \sum_{k=0}^{n-1} \left|e^{2ikt}\right| \ge \left|\sum_{k=0}^{n-1}e^{2ikt}\right|}\)
Policz ostatnią sumę i spróbuj poprzekształcać otrzymaną nierówność.
ODPOWIEDZ