ZESPOLONA obraz koła jednostkowego przy przekształceniu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 mar 2013, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
ZESPOLONA obraz koła jednostkowego przy przekształceniu
Wyznacz obraz koła jednostkowego przy przekształceniu \(\displaystyle{ f(z)= \frac{1+2z}{1-2z}}\)
ZESPOLONA obraz koła jednostkowego przy przekształceniu
\(\displaystyle{ f(U) =\left\{z\in \mathbb{C} : \left|z+\frac{5}{3}\right|\geq \frac{5}{3}\right\}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ZESPOLONA obraz koła jednostkowego przy przekształceniu
Dużo bardziej dydaktyczne rozwiązanie:
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f}\) jest homotetią o środku w punkcie \(\displaystyle{ z=\frac{1}{2}}\). Czyi bardziej dokładnie - jest to inwersja względem tego punktu. Co więcej ten punkt leży wewnątrz koła jednostkowego.
Wystarczy teraz wyznaczyć obraz brzegu koła. Wtedy ten obraz jest oczywiście okręgiem. Poszukiwany obraz to nieograniczona część płaszczyzny ograniczona tym okręgiem. Równanie okręgu można znaleźć biorąc trzy byle jakie punkty z okręgu jednostkowego, albo biorąc dwa leżące na osi rzeczywistej (czyli średnicę). Wtedy \(\displaystyle{ f}\) przerzuci tę średnicę na średnicę drugiego koła (to jest prawdziwe w przypadku, gdy średnicę leżącą na jednej prostej ze środkiem inwersji).
Łatwo więc sprawdzić, że \(\displaystyle{ f(1)=-3, f(-1)=-\frac{1}{3}}\). Środek to \(\displaystyle{ z=-5/3}\), promień \(\displaystyle{ 4/3}\). Wniosek:
\(\displaystyle{ f(\overline{B}(0,1))=\CC\setminus B\left(-\frac{5}{3},\frac{4}{3}\right)}\)
Odwzorowanie \(\displaystyle{ f}\) jest homotetią o środku w punkcie \(\displaystyle{ z=\frac{1}{2}}\). Czyi bardziej dokładnie - jest to inwersja względem tego punktu. Co więcej ten punkt leży wewnątrz koła jednostkowego.
Wystarczy teraz wyznaczyć obraz brzegu koła. Wtedy ten obraz jest oczywiście okręgiem. Poszukiwany obraz to nieograniczona część płaszczyzny ograniczona tym okręgiem. Równanie okręgu można znaleźć biorąc trzy byle jakie punkty z okręgu jednostkowego, albo biorąc dwa leżące na osi rzeczywistej (czyli średnicę). Wtedy \(\displaystyle{ f}\) przerzuci tę średnicę na średnicę drugiego koła (to jest prawdziwe w przypadku, gdy średnicę leżącą na jednej prostej ze środkiem inwersji).
Łatwo więc sprawdzić, że \(\displaystyle{ f(1)=-3, f(-1)=-\frac{1}{3}}\). Środek to \(\displaystyle{ z=-5/3}\), promień \(\displaystyle{ 4/3}\). Wniosek:
\(\displaystyle{ f(\overline{B}(0,1))=\CC\setminus B\left(-\frac{5}{3},\frac{4}{3}\right)}\)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2013, o 14:48 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
ZESPOLONA obraz koła jednostkowego przy przekształceniu
Hm, chyba \(\displaystyle{ f(-1) = - \frac{1}{3}.}\)yorgin pisze:Łatwo więc sprawdzić, że \(\displaystyle{ f(1)=-3, f(-1)=\frac{1}{3}}\). Środek to \(\displaystyle{ z=-5/3}\), promień \(\displaystyle{ 5/3}\).
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ZESPOLONA obraz koła jednostkowego przy przekształceniu
Dasio11 pisze: Hm, chyba \(\displaystyle{ f(-1) = - \frac{1}{3}.}\)
Tak... Edytowałem swój poprzedni post.