Jak się zabrać za takie równanie zespolone?
\(\displaystyle{ (-2+i)z^{3} - (3+11i)z + 14 - 2i = 0}\)
Normalnie liczyć deltę i pierwiastki czy jest jakiś prostszy sposób?
Kwadratowe równanie zespolone
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Kwadratowe równanie zespolone
To nie jest równanie kwadratowe ,aby je rozwiązać w takiej postaci
to można podstawieniem \(\displaystyle{ z=u+v}\) sprowadzić je do kwadratowego
(po drodze dostajemy równanie które przekształcamy w
układ równań będący wzorami Viete'a trójmianu kwadratowego)
Gdy już znajdziemy jedną parę \(\displaystyle{ \left\{ u,v\right\}}\)
spełniającą układ równań to pozostałe pary można znaleźć korzystając z
pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
to można podstawieniem \(\displaystyle{ z=u+v}\) sprowadzić je do kwadratowego
(po drodze dostajemy równanie które przekształcamy w
układ równań będący wzorami Viete'a trójmianu kwadratowego)
Gdy już znajdziemy jedną parę \(\displaystyle{ \left\{ u,v\right\}}\)
spełniającą układ równań to pozostałe pary można znaleźć korzystając z
pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki