Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adam793
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną

Post autor: adam793 »

Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną z liczby \(\displaystyle{ z= \frac{ \left( -\sqrt 3 +i \right)^{63}}{(i-1)^{10}}}\)

\(\displaystyle{ z= \frac{(- \sqrt[2]{3} +i) ^{63} }{ (i-1)^{10} }}\)

Proszę o pomoc bo nie mogę z tym ruszyć z miejsca.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2013, o 20:48 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną

Post autor: Premislav »

Wzór de Moivre'a znasz?
adam793
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną

Post autor: adam793 »

Nie miałem tego, próbuje zrozumieć go i tu wykorzystać. Ale nie wygląda mi to na łatwe.

E:nie daje rady, nie miałem tego.-- 22 kwi 2013, o 19:34 --Naprowadzicie mnie, jak mogę to rozwiązać?
ODPOWIEDZ