Jak zabrać się za równanie tego typu?
\(\displaystyle{ (-2+i)z^2-(3+11i)+14-2i=0}\)
Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rozwiąż równanie.
Proponuję uprościć, podzielić stronami przez czynnik stojący przy \(\displaystyle{ z^2}\), usunąć liczbę zespoloną z mianownika i obliczyć pierwiastki drugiego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Rozwiąż równanie.
Dochodzę do takiego momentu:
\(\displaystyle{ z^2-(1-5i)z-6-2i=0}\)
I teraz mam podstawić za \(\displaystyle{ z = a +bi}\) ?
Czy obliczyć deltę itd. ? tzn. liczyć tak jakby normalne równanie kwadratowe?
\(\displaystyle{ z^2-(1-5i)z-6-2i=0}\)
I teraz mam podstawić za \(\displaystyle{ z = a +bi}\) ?
Czy obliczyć deltę itd. ? tzn. liczyć tak jakby normalne równanie kwadratowe?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy