pierwiastek z liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek z liczby zespolonej
Mam policzyć \(\displaystyle{ \sqrt[5]{-4+3i}}\)
Jak tu skorzystać z funkcji cyklometrycznych?
Jak tu skorzystać z funkcji cyklometrycznych?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek z liczby zespolonej
Pewnie tak, ale ja doszłam do tego, że muszę rozwiązac układ równań:
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \frac{-3}{5} \right) =t}\) oraz \(\displaystyle{ \arccos \left( {\frac{4}{5} \right) =t}\) i wstyd się przyznać ale nie umiem znaleźć tego \(\displaystyle{ t,}\) a próbuję już bardzo długo. Kartezjusz, pomożesz? Podpowiedz coś, bardzo proszę.
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \frac{-3}{5} \right) =t}\) oraz \(\displaystyle{ \arccos \left( {\frac{4}{5} \right) =t}\) i wstyd się przyznać ale nie umiem znaleźć tego \(\displaystyle{ t,}\) a próbuję już bardzo długo. Kartezjusz, pomożesz? Podpowiedz coś, bardzo proszę.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek z liczby zespolonej
Wiem, ale to mi da, że \(\displaystyle{ \sin t=\frac{-3}{5}}\) a \(\displaystyle{ \cos t=\frac{4}{5}}\) a mnie chodzi o to żeby obliczyc t...Znalazłam dokładne wartości \(\displaystyle{ \arcsin}\) i \(\displaystyle{ \arccos}\) w tablicach, ale mam odpowiedź do zadania i tam nie ma dokładnych wartości.
Nie wiem co dalej
-- 12 kwi 2013, o 18:06 --
Proszę Kartezjusz, pomóż
Nie wiem co dalej
-- 12 kwi 2013, o 18:06 --
Proszę Kartezjusz, pomóż
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
pierwiastek z liczby zespolonej
nic. Staram ci przekazać cały czas,że z lewej strony masz t ,a z prawej liczbę ,czyli jakbyś rozwiązała równanie. Teraz zidentyfikuj ćwiartkę na podstawie znaków
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek z liczby zespolonej
Własnie z tym mam problem...nie możesz poprostu napisac ile t wynosi?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
pierwiastek z liczby zespolonej
Jako,że \(\displaystyle{ \sin t= -\frac{3}{5}}\) ;\(\displaystyle{ \cos t= \frac{4}{5}}\) to wynika z "wierszyka" ,że to jest czwarta ćwiartka,czyli trzeba dodać \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi}\) do wyniku wyjściowego.
Czyli \(\displaystyle{ t=\mbox{arccos} \frac{4}{5}+ \frac{3}{2} \pi}\)
Czyli \(\displaystyle{ t=\mbox{arccos} \frac{4}{5}+ \frac{3}{2} \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek z liczby zespolonej
aha, ale ja mam w odpowiedziach takie coś:
\(\displaystyle{ \sqrt[5]{5}\left[ \cos \frac{(2k+1)\pi-\arctan \frac{3}{4}}{5}+i\sin \frac{(2k+1)\pi-\arctan \frac{3}{4}}{5}\right]}\) dla k=0,1,2,3,4
Skad to się wzięło?
\(\displaystyle{ \sqrt[5]{5}\left[ \cos \frac{(2k+1)\pi-\arctan \frac{3}{4}}{5}+i\sin \frac{(2k+1)\pi-\arctan \frac{3}{4}}{5}\right]}\) dla k=0,1,2,3,4
Skad to się wzięło?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
pierwiastek z liczby zespolonej
Bo to po minusach to jest argument główny..Jako,że pierwiastek jest piątego stopnia.Więc dzielimy przez pięć i pierwiastkujemy moduł.Cała różnica wynikła z użycia tangensa zamiast cosinusa